Katthjälpen

En blogg om det vardagliga livet för katterna hos Katthjälpen.

Var tog Livs familj vägen?

Publicerad 2013-07-15 18:43:48 i Allmänt,

Hej alla kattvänner!
 
*Det är lite av en utmaning det här att skriva på distans. Befinner mig just nu i ett soligt Berlin men det kommer minsann ett inlägg ändå.
 
*Sommar är ju en tid då många liksom jag flyr hemmet och hamnar på semesterorter runtom i världen. Andra hyr stugor och myser där hela semester igenom. Efter någon dag har man fått sällskap av en otroligt kelig och tillgiven katt som man mer än gärna tar hand om. Anar ni vart jag är på väg? Just det, sommarkatter. Detta sorgliga fenomen återkommer varje år och den stora boven är ren okunskap; skrönor såsom att katter klarar sig bra i det vilda, katter är rovdjur och kan hitta mat på egen hand, katter har nio liv och så vidare. Men det är så fel, fel, fel. Vi på katthjälpen vill sprida information om vad som egentligen händer med dessa små sötingar efter att semesterfirarna åkt hem. Och det är många gånger ingen rolig historia det.
 
*Såhär kan ni hjälpa till! På vår hemsida finns olika blad som är färdiga att skriva ut. Ett är om sommarkatten Liv som ni hittar här och vet ni om ni har en anslagstavla i närheten av där ni bor så vore vi jättetacksamma om historien om Liv hamnade just där. Hjälp oss att sprida detta så att katterna slipper lida. 
 
 
*Hjälp oss att hjälpa! Tack!
 
/Marie

Kattjakt

Publicerad 2013-07-08 11:37:00 i Allmänt,

Hej alla kattvänner!
 
*Mobilen min kacklade i vanlig ordning imorse klockan sju, men det hade den inget för att den gjorde eftersom jag inte alls befinner mig i Malmö just nu. Även vi katthjälpare behöver lite semester och just nu unnar jag mig lite sol och bad vid sommarstugan så det blir inget senaste nytt från katthemmet. Men det blir ändå katter i det här inlägget må ni tro.
 
*Det är kanske någon som undrar var alla katterna kommer ifrån och hur de kommer in. Förra veckan berättade jag lite kort om hur vi fångade in Binkie och hur vi trodde att han var hon och hette Bianca. Här kommer en annan infångningshistoria om en kattmamma och hennes två ungar.
 
*Oftast är det slumpen som gör att vi får reda på var katterna finns. En i föreningen handlade i en trädgårdsbutik utanför Malmö och fick då reda på att de hade ett gäng katter därinne. En hane som var jättetam fångades in ganska omgående. Kvar fanns sedan honan och hennes två ungar. Då de höll till inne på lagret var personalen oroliga för dem så de vågade inte köra med truckarna därinne ifall att. 
 
*Första ungen, Ralf, fångades i en vanlig hundbur vid ett tillfälle och sedan kom vi tillbaka för att fånga in resten. Vi gillrade fällan på så vis att luckan föll ner om vi drog i ett snöre. I annat fall kan fällan gillras så att luckan far ner när katten kliver på en platta längst inne i fällan. Men eftersom vi villa kunna styra luckan så valde vi det första alternativet. 
Mamma Physalis (bor man i en trädgårdsbutik får man ha ett botaniskt namn eller hur?) och lille Magnus i ringen.

*Det kan sedan ta allt från bara ett par minuter till flera timmar innan de går i fällan. Allt beroende på hur hungriga och nyfíkna de är. Lille Magnus var inne med huvudet ett par gånger men ändrade sig ständigt igen. Inte förrän mamma gick in så vågade han sig ända in. Och då drog vi i snöret!
 
*Nästa steg är karantän för dessa två och otroligt passande nog var det gamla katthemmet tomt på katter så där fick de bo. Vi försökte återförena dem med lille Ralf men trots att de bara varit ifrån varandra i ett par dagar så var de som främlingar för varandra. En massa morr och fräs gjorde att Ralf får fortsätta bo i sitt egna jourhem tills det är dags för adoption. Både Ralf och Magnus är tingade och ska adopteras ihop. 
 
Ralf                                           Magnus
 
Physalis. 

*När karantäntiden var över åkte hela familjen till veterinären. Ungarna fick varsin spruta med vaccin medan Physalis åkte på både vaccin, id-märkning och kastrering. Det visade sig att hon redan var dräktig igen men det var i ett så pass tidigt skede att det kunde avbrytas. Fler hemlösa katter är vi ju inte i behov av. Efteråt flyttade hon och Magnus till sitt nya jourhem där en liten herre vid namn Teodor redan bor. Han är en av de sk Tomelillakatterna.
 
Bakom soffan är det han som bestämmer.
 
*Efter en tid nu så har katterna börjat acceptera varandras existens allt mer. Jourhusse kelar med lille Magnus så att han blir så tam som möjligt inför adoptionen. Physalis och Teodor är fortfarande otingade så det är fritt fram till dem. 
 
/Marie

De hetaste ställena på hemmet

Publicerad 2013-07-01 19:34:43 i Allmänt,

Hej igen!
 
*Det var en lite speciell dag för mig idag då det är mitt sista pass på regelbundet manér. Sedan ska jag likt många andra ge mig ut i stora världen och semestra lite. Jag kommer att försöka skriva ändå, det finns alltid något att skriva om när det gäller hemlösa katter på gott och ont. 
 
*Så det var lite extra kel med katterna, de som ställde upp på det det vill säga. Rackartuss och Tindra var som vanligt samarbetsvilliga.
 
Gos och mys.
 
Tindra med en typisk ungdomlig hållning.

*Viola satt på en stol och bevakade mitt jobb med att rensa hennes och Teas låda. När jag sträckte fram mobilen för att ta en bild på henne så kunde hon inte tygla sin nyfikenhet.
 
Vad är det där?
 
Går den att äta?
 
Fast jag kan sitta fint också.
 
*Stackars Minna och Manja bodde i fel bur. Det var dess tur att bli ordentligt städad med allt vad dammsugarmonster och moppdemoner heter och då ville de två damerna inte vara kvar. Men väl tillbaka såg det ändå ut som om de uppskattade en ren och fräsch bur.
 
Manja.
 
Minna.

*Vi ska börja med ett nytt insamlingskoncept som består av den här tunnan.
 
 
*Den kommer att stå på Malmborgs på Erikslust från och med imorgon så att om man "råkar" köpa för mycket kattmat när man handlar så står den här och tar emot. Vi hoppas att så många som möjligt vill hjälpa till. 
 
*Avslutar med de hetaste ställena på hemmet, det är här man ska hänga om man är något.
 
Platsen bredvid tunnan med mat är ett självklart "häng" tycker Tiara.
 
Stjärna trivs bäst om hon får byta rum och lägga sig i soffan.

*Bästa platsen alla kategorier är i fönsterkarmen i köket och väl däruppe ska man sikta in sig på kartongen för att få optimalaste utsikten. Daisy lyckas gång på gång erövra den.
 
Saga och Esther får sträcka ordentligt på sig för att kunna se något.
 
Men det behöver man inte göra om man är Daisy.

/Marie
 
 

Vad säger Alba?

Publicerad 2013-07-01 19:08:25 i Allmänt,

Hej alla kattvänner.
 
*Alba och Tuss bor numera i samma bur och de stormtrivs ihop. Båda två går ypperligt att klappa och i ärlighetens namn kan de inte få nog av att bli klappade. Stundtals verkar det dock vara lite trångt i buren och jag har suttit en stund och undrat vad Alba egentligen säger till Tuss när hon ser att kompisen tar upp all plats uppe på hyllan. Vad tycker ni att hon säger?
 
 
/Marie

Hon var han

Publicerad 2013-07-01 14:53:00 i Allmänt,

Hej alla kattvänner.
 
*Vi har en nykomling på katthemmet, en alldeles genomsöt, liten påg som är tämligen skygg och försiktig. Han var ändå framme när jag kom på morgonen och lät mig ta några lagom närgångna bilder på honom.
 
Det är lille Binkie som flyttat in vägg i vägg med Stjärna.
 
Stora observerande ögon.
 
Små söta huggtänder har han.

*Han har en liten smålustig historia bakom sig. Vi fångade in ett gäng katter vid Stadion, en efter en kom de in och till sist var det bara en hona, Bianca, kvar. Denna Bianca ägnade vi timmar och åter timmar åt att fånga. Vi var ute mitt i natten och försökte för hon skulle vara så hungrig som möjligt. En gång stannade en polisbil och undrade vad vi pysslade med. Men så gick hon i fällan till slut, då hade vi bara varit där i några minuter. När hon sedan skulle kastreras visade det sig att Bianca minsann inte var en Bianca utan en Binkie, en hane. 
 
*Det är inte första gången som vi tagit fel på honor och hanar. En påg i ett av våra jourhem verkade först vara en hona men är nu utan tvekan om en Teodor och vår käre Mysen hette först Mysan av en viss anledning. 
 
Äh, det är väl inget feminint med mig heller.

/Marie

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela